Vinicius Moldovan este un tânăr de 25 de ani din Alba Iulia care nu se rușinează să spună public că se relaxează când face curățenie, gătește (mai rar) și care adoră să călătorească. Artistul Clăbuc, în schimb, este actor de la vârsta de 9 ani și care în urmă cu 4 ani a prins curaj să își aștearnă ideile pe hârtie.
Gândul.ro: Bună, Vinicius! Îți mulțumim pentru că ai acceptat să-ți împărtășești cu noi povestea. Începem?
Clăbuc: Bună, Simona! Eu vă mulțumesc că mi-ați oferit această șansă. Abia aștept să începem!
Gândul.ro: Cine este Vinicius Moldovan?
Clăbuc: Vinicius este un băiat destul de timid, căruia deși îi place să socializeze și care se simte bine când primește atenție, este destul de rezervat atunci când cunoaște persoane noi. Îi place să doarmă, să se ocupe cu muncile casnice și care călătorește când prinde ocazia. Îi plac provocările și chiar se aruncă uneori „în gura lupului” fără frică.
Gândul.ro: De unde porecla Clăbuc?
Clăbuc: Clăbuc a luat naștere ca o extensie a lui Vinicius, în anul 2015 când a debutat în trupa de teatru a orașului. Porecla a fost primită chiar de la public, iar acela a fost momentul când Vinicius a devenit Clăbuc. Clăbuc este acea parte a simplului om Vinicius pe care publicul trebuie să o cunoască, exploateze.
Gândul.ro: Pe ce drum a apucat-o actorul pentru a ajunge la scriere?
Clăbuc: Chiar în această perioadă m-am întrebat și eu acest lucru, încercând să-mi dau seama de când am avut această pornire. Practic vorbind, în 2016 am prins curajul să scriu. Mintea mea era atât de plină și „chinuită” de scenarii care își cereau dreptul să iasă afară. Dar dacă mergem mai adânc în poveste, primele porniri au fost din copilărie. Bunicul meu a fost scriitor, având și o editură și îmi amintesc că îl ajutam mult la corectat, tehnoredactat, iar prima mea „contribuție” a fost la o carte de copii scrisă de dna. Angela Târziu.
Gândul.ro: Cum se împacă actoria cu literatura?
Clăbuc: Deși amândouă ramurile ale artei sunt acum parte din mine, eu le văd diferite. Ambele îmi oferă o satisfacție diferită și prin fiecare în parte scot o anumită latură a mea. Prin scris aduc la suprafață amănunte ale sufletului mult mai profunde, mai intime. Dar amândouă mă completează și nu aș putea renunța la niciuna.
Gândul.ro: Când și cu ce ai debutat?
Clăbuc: Prima mea publicare a fost în 2018 la Editura Celestium cu „Sufletele celor Rătăciți”. Apoi editura s-a închis, iar proiectul meu literar a suportat un șoc, o durere, dar care în 2020 a fost alinată. Am intrat în familia Heyday Books unde am relansat primul volum al seriei „Legiunea lui Lilith”, iar la scurt timp am lansat și volumul 2 „Sufletele celor Întunericiți”.
Gândul.ro: Cu ce gânduri, sentimente, așteptări ai debutat?
Clăbuc: Am să mă raportez la a doua „naștere”. Emoții mari, bucurie imensă și greu de reprodus, dar cumva și cu durere. Pandemia mi-a anulat lansările programate și pregătite din timp cu drag și multă dedicare. Deși a fost în mediul online, mă bucur că am putut să „gust” puțin din această experiență.
Gândul.ro: Realitatea pe care ai descoperit-o în lumea cărților te încântă sau te dezamăgește?
Clăbuc: La debut, recunosc, că am rămas puțin dezamăgit de piața românească. Relația ofertă-cerere nu e tocmai uau, dar apoi mi-am dat seama că asta e realitatea și că mi-o asum în calitate de autor. Eu scriu și public de plăcere, iar dacă am și un singur cititor care gustă cu plăcere din lumea mea, eu chiar sunt fericit. Evident că îmi doresc ca lucrările mele să ajungă la cât mai mulți și chiar peste graniță.
Gândul.ro: La ce lucrezi pentru viitor?
Clăbuc: Acum lucrez la următoarele 2 cărți din „Legiunea lui Lilith”, iar anul acesta, în perioada Stării de Urgență, am dat naștere unei noi povești thriller care a fost trimisă la editură și la care aștept un răspuns pozitiv. Chiar sper și îmi doresc să ajungă la public și acest nou proiect literar.
Gândul.ro: Vinicius, noi îți mulțumim și îți dorim mult succes!
Clăbuc: Și eu vă mulțumesc pentru această șansă! Un mesaj pentru echipa Gândul.ro și cititori: „Măsura iubirii este să iubești fără măsură”.
Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.